woensdag 21 oktober 2009

feiten en betekenis

Een belangrijke les die ik uit alle NLP trainingen die ik heb gevolgd en uit de ervaringen die ik heb meegemaakt heb meegenomen is het verschil tussen de kale feiten en de betekenis die je daar aan toekent. Als iemand iets tegen je zegt, kun je de woorden die hij daar voor gebruikt niet veranderen. De betekenis die je er aan geeft wel. Het aloude gezegde "schelden doet geen pijn" dekt in deze goed de lading. Als er wordt gescholden kun je het jezelf heel erg aantrekken, denken "goh wat zielig dat hij niet beter kan communiceren" of lekker terugschelden. De feiten (hij zegt bepaalde woorden tegen jou) blijven hetzelfde, de betekenis (het zijn lelijke woorden., gemene woorden, luchtverplaatsing) is net wat jij er van maakt. En soms kun je iemand helpen door een betekenis (en dat is dan natuurlijk de betekenis die jij er graag aan wilt koppelen) uit de doeken te doen zodat de ander er anders tegen aan kijkt. Een veel gebruikte methode bij verkopers en andere beinvloeders.

AZ moet voetballen en de verkopers zitten nog in hun maag met een stelletje oude shirts en oude vlaggen. Daar staat nog prominent DSB op. En wie wil die ouwe meuk nou nog kopen.

"Collectors item te koop", schreeuwt de verkoper voor het stadion. "De laatste echte AZ shirts van onze Dirk". Tja, zo kun je er ook tegen aan kijken en de shirts en vlaggen gingen weer als zoetjes broodjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u