maandag 26 oktober 2009

de kracht van verhalen

Sinds een jaar ben ik lid van de PSA, de professional speaker association. Naast professionele sprekers waar ik veel van kan leren zijn er ook verhalenvertellers actief. Ik gebruik tijdens de coaching maar ook tijdens bedrijfspresentaties en bij de 'alle neuzen dezelfde kant op sessies' ook steeds meer en vaker verhalen. Het is een zeer leerzame en leuke exercitie om met mensen in een bedrijf samen een verhaal te verzinnen dat a. op een goede manier de lading dekt en de boodschap overbrengt b. op positieve wijze te denken geeft en c. blijft hangen zodat het als een viral zijn werk kan doen.
Hieronder een gouwe ouwe:

Een professor stond voor de klas om een les filosofie te geven. Hij had een lege glazen pot en een aantal voorwerpen voor zich liggen. Toen de klas begon, pakte hij zonder iets te zeggen de pot en begon deze te vullen met golfballetjes. Toen de pot hier helemaal mee gevuld was, vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. Zij antwoorden van wel.
Toen pakte de professor een doos met kralen en kiepte deze in de pot. Hij schudde licht met de pot en de kralen rolden op de open plekken tussen de golfballetjes. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. Ze gaven weer hetzelfde antwoord: ja, de pot was vol.
De professor nam nu een pot met zand en kiepte dit zand in de pot met golfballetjes en kralen. Natuurlijk vulde het zand alle ruimte op tussen de golfballetjes en de kralen. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. De studenten antwoorden van wel.
‘Nu’, zei de professor, ‘wil ik dat jullie deze pot zien als je eigen leven. Deze pot gevuld met golfballetjes, kralen en zand stelt namelijk het leven van een mens voor. De golfballetjes zijn de belangrijkste dingen in het leven: je familie, je kinderen, je geloof, je gezondheid en je favoriete bezigheden. Dingen die ervoor zorgen dat als er niets anders op de wereld was dan deze dingen, je leven toch gevuld zou zijn. De kralen zijn de andere dingen die belangrijk zijn: je werk, je huis, je auto. Het zand, dat staat voor de kleine dingetjes die belangrijk voor je zijn. Als je het zand als eerste in de pot kiept en hem hiermee vult, is er geen plek meer voor de kralen of de golfballetjes. Datzelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingetjes besteed, kun je nooit meer ruimte hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Besteed aandacht aan de dingen die belangrijk voor je zijn. Speel bijvoorbeeld met je kinderen. Neem af en toe tijd voor een onderzoek naar je gezondheid. Neem je partner mee uit eten. Doe iets leuks, er is altijd nog wel tijd om het huis te poetsen of de prullenbak te repareren. Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die echt het allerbelangrijkst voor je zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u