dinsdag 7 juni 2011

Tauge

Je zou in de tuinbouwsector zitten in deze tijden. En dan voor een groot deel afhankelijk zijn van Duitsland dat zich geen raad weet met zijn EHEC bacterie. Zonder degelijk onderzoek en analyse wordt de schuld op 'waarschijnlijk' bordjes neergelegd zonder zich al te veel te bekommeren over alle gevolgen. En na de komkommer is er blijkbaar weinig geleerd want nu is de tauge an de beurt.


In verbeter trajecten kom ik dergelijke werkwijzen ook wel tegen. Zonder al te diep te kijken naar de echte achterliggende bronoorzaken worden conclusies getrokken en op basis van de conclusies worden stappen gezet. En vaak zijn het stappen waarbij niet goed is nagedacht over de consequenties en vaak lossen de gezette stappen het probleem helemaal niet op. Sterker nog, de gezette stappen maken het echte probleem alleen maar groter. We kennen allemaal de voorbeelden van mensen die met water proberen brandende benzine of olie te blussen. Het maakt het probleem alleen maar groter.


Ik hoop van harte voor onze tuinbouwsector dat ze in Duitsland stoppen met het blussen van benzine met water. Dat ze gaan inzien dat je niet voor de publieke opinie je problemen oplost maar met echte oplossingen komt die het echte probleem oplossen. Anders hebben we er straks een groot probleem bij.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u